60.334405122420975, 24.29991284065635

Nummelan lentokenttä

Nummelan lentokenttä (EFNU) on Suomen vilkkaimpia harrasteilmailukenttiä. Kenttä sijaitsee upealla paikalla harjun päällä, keskellä Nummelan taajamaa, isojen vesistöjen lähistöllä. Kentän laidalta löytyy hotelli ja lentokenttäalueen ympäristö on aktiivisessa käytössä oleva virkistysalue. Talvella pururadat korvaavat hiihtoladut ja kiitotien retkiluistelurata.

Lentokentän toimintaa hallinnoi Nummelan lentokenttäyhdistys ry. Kentällä on mm. purjelento-, moottorilento-, moottoripurjelento- ja ultrakevytlentotoimintaa sekä koulutusta, purjelentokoneiden hinauksia, sekä lennokki- ja dronetoimintaa. Lentokenttää ja sen toimintoja kehitetään aktiivisesti. Nummelan lentokenttä on muun muassa maailman ensimmäinen lentokenttä, jossa on automaattinen kulunvalvonta.

Lentokenttä matkailijalle ja harrastajalle

Lentokoneita pystyy seuraamaan kenttää ympäröivältä pururadalta. Pururadan varrelta löytyy myös Nummelanharjun näköalapaikka, josta on hyvät näköalat Hiidenvedelle. Hyviä lentokoneiden bongauspaikkoja ovat myös Air Hotellin parkkipaikka (Lentokentäntie 5) sekä Nummelanharjun hiihtokeskus eli niin sanottu Tarmonmaja (Hiidenvedentie 30).

Purjelentokoneisiin ja -lentämiseen pääsee tutustumaan Nummelassa Cumulus ry:n järjestämien kurssien kautta, esimerkiksi tutustumis- tai peruskurssilla, tai esittelylennolla. Kurssien ja esittelylennon varaaminen, ja niistä tiedustelu, tapahtuu Cumulus ry:n verkkosivujen kautta.

Historiaa ja tätä päivää

Lentokenttä on perustettu 1940, ja sitä käytettiin jatkosodan aikana lentolaivueen tukikohtana. Näköalapaikalla sijaitsee myös lento-onnettomuudessa vuonna 1941 surmansa saaneiden sotilaslentäjien muistomerkki. Toisella puolella kenttää, Air Hotellin edustalta, löytyy muistomerkki Total Energy, jolla kunnioitetaan Vihdin Nummelan lentokentältä viimeiselle lennolleen lähteneiden muistoa. Muistomerkin on suunnitellut ja toteuttanut Veijo Aulio vuonna 2011.

Tällä hetkellä lentokentän toiminta on kasvanut huomattavasti Malmin lentokentän toiminnan loppuessa. Lentokentällä on kaksi uutta lentokonehallia ja kolmas rakenteilla. Lisäksi kentällä on kulunvalvontajärjestelmä, kiitotievalot ja sähkölatausasema. Kentällä on myös julkinen sääasema.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet ja hyppää seikkailuun!

Reittiohje (Google Maps)

Tietoja

Nummelan Lentokenttäyhdistys ry

Puhelin:

050 3865368

Kotisivut:

Sähköposti:

Osoite:

Lentokentäntie 5, 03100 Nummela

Tietoja

Cumulus rf / ry

Puhelin:

0400 543 836

Kotisivut:

Sähköposti:

Osoite:

Lentokentäntie 5, 03100 Nummela