Nuuksio: Salmen ulkoilualue

Salmen ulkoilualue Vihdin Otalammella tunnetaan myös Nuuksion kansallispuiston pohjoisena porttina.

Salmi on rauhallinen 860 hehtaarin kokoinen alue, jossa on useita hyvin merkittyjä ulkoilureittejä, pituudeltaan alle parista kilometristä kymmeneen kilometriin. Reitit ovat kivituhkapintaisia ja soveltuvat myös polkupyörä- ja pyörätuolikäyttöön. Hyvinä lumitalvina alueelle vedetään latuja.

Alueella on useita tulipaikkoja ja keittokatoksia sekä käymälöitä. Lisäksi Pohjoinen Pirtti -kahvila on avoinna viikonloppuisin. Ulkoilualueelta löytyy lisäksi kaksi leikkipaikkaa, kiintorastiverkosto sekä mahdollisuudet telttailuun, uimiseen ja kalastukseen.

Salmen ulkoilualue sijaitsee vain noin 40 km päässä Helsingistä ja parkkialueella on runsaasti tilaa. Lähin linja-autopysäkki (Salmi th) sijaitsee noin 1 km kävelymatkan päässä Salmen ulkoilualueelta.

Salmen alueen kartan löydät täältä. Aluetta ylläpitää Helsingin kaupunki.

Salmen ulkoilureitistö

Kartanotontun kierros on 1,5 km pitkä ja merkitty oranssilla. Matkan varrella on myös uimaranta ja makkaranpaistopaikka. Polku alkaa isolta pysäköintipaikalta ulkoilumajan läheltä ja päättyy ulkoilumajan takana sijaitsevalle leikkikentälle.

Paavon polku on 1,6 km pitkä ja se on merkitty sinisellä. Reitti alkaa ja päättyy pieneltä pysäköintipaikalta, joka on alueen isolta pysäköintipaikalta hieman eteenpäin länteen. Reitin varrella on evästelypaikka Lammasniemessä. Paavon polku on kohtuullisen lyhyt ja helppo, ja sopii myös hitaammin kulkeville. Huomioithan, että myös 2,9 km sorapolku on paikan päällä merkitty sinisellä, mutta Paavon polun merkintöihin verrattuna hieman tummemmalla.

Tapion taival on noin 10 km pitkä ja merkitty vihreällä. Reitti alkaa ja päättyy pieneltä pysäköintipaikalta, joka on alueen isolta pysäköintipaikalta hieman eteenpäin länteen. Polun voi kulkea kokopitkänä tai Iso-Parikkaan kohdalta oikaisten. Nuotio- ja uimapaikat ovat Iso-Parikkaan ja Pikku-Parikkaan rannalla. Tapion taival on tarkoitettu kaikenikäisille reippaille ja hyväkuntoisille kävelijöille, ja se on kauttaaltaan helppokulkuinen.

Ulkoilureitistöön kuuluu lisäksi 2,9 km, 5 km, 6,4 km, 10,7 km pitkät sorapolut sekä 1,7 km pitkä kuntopolku. Myös Reitti 2000 kulkee Salmen ulkoilualueen kautta.

Reitit kulkevat pääosin kovapohjaisia ulkoilureittejä pitkin, mutta maasto on mäkistä, ja mäet osin pitkiä ja jyrkkiä.

Salmen ulkoilualueen palvelut

Salmen ulkoilualueella sijaitsee kahvila-ravintola Pohjoinen Pirtti, joka on avoinna viikonloppuisin. Kahvilaa pyörittävä Makujen Kipinätär oy tarjoaa lisäksi tilauksesta kokous- ja juhlapalveluja sekä pitopalvelua. Biking.fi vuokraa alueella fatbikeja.

Salmesta löytyy myös matkailuvaunualue, jolta voi vuokrata kausipaikkoja. Lisätietoja antaa Rastila Camping Helsinki. Telttailumahdollisuuksista voi tiedustella kahvila Pohjoisesta Pirtistä. Salmijärven länsipuolella karavaanarit ja telttailijat tervetulleeksi toivottaa SF-Caravan Etelälahti.

Poikkipuoliaisen rannalla toimii myös majoitusta sekä kokous-, juhla- ja elämyspalveluita tarjoava Nuuksion Taika.

Muistathan Nuuksiossa Retkietiketin

  • Kunnioita luontoa.
  • Suosi merkittyjä reittejä.
  • Leiriydy vain sallituille paikoille.
  • Tee tulet vain sallituille paikoille.
  • Älä roskaa.

Tutustu Nuuksion kansallispuiston ohjeisiin ja sääntöihin Metsähallituksen sivuilla.

Lähdesivustot: Helsingin kaupunki, Uuvi ry, Metsähallitus ‒ Luontoon.fi

Sijainti kartalla

Salmentie 100b, 03300 Otalampi

Reittiohje (Google Maps)