Järvi, jonka takana metsä ja sen heijastus veteen.
Perhe syksyllä nuotion äärellä laavulla.
Kävellyä puunrungolla metsässä.

Pääkslahden luontopolku

Pääkslahden luontopolku esittelee vihtiläistä luontoa monipuolisesti. Reittien varrella on havumetsää, kalliota ja huikeat näkymät Hiidenvedelle. Netistä tulostettava opasvihko kertoo alueen maastosta ja kasvistosta.

Luontopolulla on kolme hyvin merkittyä, toisiaan sivuavaa reittiä: Kirnunkierros (2,8 km), Puumannin polku (1,3 km) ja Laukkakallion lenkki (1,2 km). Lisäksi Kirnunkierrokselta johtaa yhdyspolku (0,7 km) Rysätarhalle ja Mustakellarille.

Reittien varrella on nähtävissä muun muassa kolme metriä syvä hiidenkirnu ja monentyyppisiä kirnun alkioita. Keväisin erottuvat kultakuuset ja vuodenaikojen vaihtuessa kasvisto elää muutenkin runsaasti. Hiidenveden rannoilta löytyvät Mustakellarin ja Laukkakallion näköalapaikat sekä Rysätarhan ja Puumannin laavut. Vesistön kautta lähestyttäessä Mustakellarin näköalapaikasta näkee myös sen alla olevan lippaluolan.

Reitit kulkevat osittain polkuja ja osittain leveämpiä väyliä pitkin. Reittejä ei voi kuitenkaan kiertää lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Korkeuseroja poluilta löytyy lähes 40 metriä ja polut kulkevat osin kallioilla ja juurakoissa. Molemmille laavuille johtaa suhteellisen jyrkkä mäki. Keväällä ja syksyllä maasto on kosteaa, joten kumisaappaat ovat hyvä valinta, kesällä selviää lenkkitossuilla. Kalliot ovat liukkaita kostealla säällä.

Lukuvinkkejä Pääkslahdesta

Luontopolut

Polkujen lähtöpaikalla on parkkipaikka ja opastetaulu. Opastetaulussa on nähtävissä reittikartta ja reitit ovat hyvin merkityt.

Vihdin Luonto ry:n tekemä opasvihko löytyy täältä: Pääkslahden reittikartta.

Perhe syksyllä nuotion äärellä laavulla.

Kirnunkierros (2,8 km)

 • Alkaa vasemmalta, merkitty keltaisin viivoin.
 • Yhdyspolku (0,7 km) Rysätarhan laavuille ja Mustakellarin näköalapaikalle.
 • Rysätarhalla kaksi nuotiopaikallista laavua ja puucee.

Puumannin polku (1,3 km)

 • Alkaa oikealta, merkitty keltaisella ja punaisella.
 • Johtaa maantien eteläpuolelle ja yhtyy myöhemmin Kirnunkierrokseen.
 • Puumannin polulta lähtee alas järveä kohti Laukkakallion lenkki (1,2 km)

Laukkakallion lenkki (1,2 km)

 • Merkitty keltaisella ja sinisellä.
 • Lähtee Puumannin polulta.
 • Hiidenveden rannassa Puumannin laavut ja Laukkakallion näköalapaikka.
 • Laavujen yhteydessä puucee, puuvaja ja pöydät. Laavuissa nuotiopaikat, mutta rannassa myös erillinen nuotiopaikka.
 • Rannassa hyvin telttapaikkoja.

Meloen

Rysätarha sijaitsee Nummelan ja Kirkonkylän puolivälissä n. 5 km kummastakin suunnasta. Pääksniemen luontopolku kulkee Rysätarhan kautta ja vieressä on Mustakellarin näköalapaikka. Näköalapaikan alapuolelta löytyy lippaluola.

Rysätarhassa on kaksi laavua ja puucee. Laavut ovat Vihdin kunnan, mutta Hiidenveden Purjehtijat, HiiPu, hoitaa ja pitää laavupaikkaa kunnossa.

Puumanni sijaitsee Nummelasta 3,5 km Lohjan suuntaan Pääksniemen rannalla. Ranta on hiekkaa ja ympäristö soveltuu hyvin telttailuun. Telttapaikkoja on runsaasti. Vierestä löytyy Laukkakallion näköalapaikka.

Puumannissa on kaksi laavua, puucee ja puuvaja. Laavuissa on nuotiopaikat, penkit ja pöydät. Rannassa on lisäksi erillinen nuotiopaikka ja penkit, joten Puumanniin mahtuu hyvin useampi seurue.

Melontakartat löydät Vihdin kunnan sivuilta.

Lue lisää melontaseikkailuista Hiidenvedellä Visit Vihdin sivuilta: Melontaretki Hiidenvedellä.

Nainen melomassa järvellä.

Pääkslahden luontopolun sijainti kartalla

Osoite: Pääksniementie 68, 03400 Vihti. Lähtöpaikalla parkkialue.

Reittiohje (Google Maps)